De weg van Nico van der Burgt naar het Nederlands Paratriathlon team.

In 2016 ben ik aangespoord door Jeroen de Zinger (ASU lid) en lid geworden van de Triathlonvereniging ASU (Amsterdamse Sport Unie). Binnen de ASU heb ik meegedaan in divisieteam 3 waar ik Maurits Swellengrebel heb leren kennen. Maurits bracht mij op het idee te informeren naar de mogelijkheden om in aanmerking te komen voor het Nederlands Paratriathlon team. Na wat aarzeling en enige twijfels heb ik in oktober 2018 mij schriftelijk aangemeld bij het NOC*NSF. Na een uitnodiging van hen is in oktober 2018 het hele traject gestart. Als eerste werd ik getest of ik over voldoende conditie beschikte. De test werd uitgevoerd bij het NOC*NSF op een wattbike en vervolgens 800 meter hardlopen. Na de test werd ik terplekke uitgenodigd om te komen trainen in Alkmaar met het Nederlands Paratriathlon team. In december ging ik met de aan mij toegewezen  coach (Jelmer van Waveren, Nationaal Paratriathlon team) in gesprek om het doel voor de komende tijd te bepalen. Na een uitgebreide test en medische keuring  werd het idee geopperd deel te nemen aan de Paratriathlonwedstrijden voor PTS3 en daar een topsport status te behalen en op deze manier eventueel in aanmerking te komen voor de Paralympics 2020 in Tokio.

Mijn eerste WPS Paratriathlonwedstrijd was op zaterdag 27 april 2019 in Milaan. Mijn coach Bas de Bruin had mij voor Milaan in PTS3 ingeschreven. Tweedagen voor de wedstrijd werd ik door een drietal artsen geclassificeerd. Het was onduidelijk of ik in PTS3 of PTS4 uit moest komen. Uiteindelijk hebben de artsen mij in Milaan in klasse PTS4 geclassificeerd. De wedstrijd verliep goed met een eindtijd 1.08:58 waar ik tevreden mee ben.

Na de wedstrijd konden de artsen nog steeds niet tot overeenstemming komen of ik nu in PTS4 of PTS3 ingedeeld moet worden. Bij het hardlopen wordt door hen een beperking waargenomen wat bij PTS3 behoort. Daarnaast zijn de artsen benieuwd of er ook een beperking is met het fietsen. Gevraagd werd om een trapanalyse aan te leveren om te kunnen waarnemen of er disbalans is tussen beide benen. Tevens willen zij zien of ik asymmetrisch trap.

Zodra ik in Nederland was gearriveerd heb ik Erik Landman (Inspanningsfysioloog) benaderd om te vragen of ik bij Wattbike een trapanalyse kon komen doen. Immers de volgende wedstrijd 18 mei 2019 in Yokohama kwam al snel inzicht. Na de Wattbike trapanalyse was het weer afwachten of artsen mij in PTS3 of PTS4 zouden indelen. 

Maandag 13 mei 2019 vloog ik naar Tokio en vandaar uit met de bus naar Yokohama om daar te acclimatiseren en verder te trainen. Daar hoorde ik dat ik ingedeeld was in PTS3. Nu moest ik laten zien wat ik waard ben. In PTS3  moest ik voor de eerste plaats gaan om mogelijk in aanmerking te komen voor een topsport status. Op deze manier kan ik met eventueel onbetaald verlof op mijn werk mij geheel voorbereiden op de Paralympics in Tokio augustus 2020. In PTS4 kom ik absoluut in deze korte tijd niet in aanmerking voor een topsportstatus, want topsport en regulier werk is een lastige combinatie.

Zaterdag 18 mei 2019 was de wedstrijd 2019 Yokohama ITU World Paratriathlon Series. Om 07:10 viel het startschot en de deelnemers van PTS2, PTS3 en PTS4 startten voor de wedstrijd (16 deelnemers). Het eerste onderdeel zwemmen ging goed. Ik kwam lekker in mijn slag en genoot. Ik kwam als 4e het water uit. Bij het wisselen handelde ik op zekerheid zodat ik geen strafseconden zou oplopen. Het wisselen kan nog sneller heb ik gemerkt.

Daarna ging het fietsen volgens plan. Het was even wennen om met een tijdritfiets op de juiste wijze de bochten in te gaan. Na het fietsen was ik binnen PTS3 nog op de eerste plaats.

Nico op het hoogste treedje

Tijdens het onderdeel hardlopen zag ik nummer 2, een Rus steeds dichterbij komen. Het werd nog spannend voor mij. Uiteindelijk kwam de Rus 7 seconden na mij over de finish. Ik ben eerste geworden in Yokohama en had mijn werk goed gedaan.

Mijn hoop is om voor de A-status in aanmerking te komen, hetgeen betekent dat ik ook hoop als docent een jaar met onbetaald verlof te gaan om de komende tijd mij volledig te richten op de paratriathlon topsport.

Bij mijn volgende parathriatlonwedstrijd kom ik uit voor ASU’11 tijdens de NK paratriathlon Haarlemmermeerse Bos op 2 juni 2019 om 16:00. Ik blijf met ASU’11 verbonden en zorg dat ik op de hoogte blijf.

De eerstvolgende internationale  wedstrijd 2019 ITU World Cup Paratriathlon is op 16 juni te Besançon in Frankrijk.

Ik ben te volgen op: https://triathlon.org/paratriathlon

Groetjes,

Nico