Ironman 70.3 Luxemburg

Samen met een goede vriend van mij, Bastiaan, heb ik al een behoorlijk aantal sportieve avonturen in het buitenland  meegemaakt. Het begon met fietsweekenden en cyclo’s, veelal in de Vogezen en Alpen, maar toen we enkele jaren geleden beiden wel eens een triathlon deden, zijn we ook samen naar London gegaan om samen een OD te doen tijdens de AJ Bell London Triathlon. Een fantastische ervaring en aanrader! Toen ik twee jaar geleden een ander avontuur aan ging wat iets minder florissant afliep, leek aan deze super gezellige uitstapjes een einde te komen. Maar toen ik afgelopen jaar toch weer een beetje de weg omhoog leek te vinden, besloten we om samen maar weer eens wat te plannen. Om niet gelijk te hard van stapel te lopen, kozen we de Ironman 70.3 in Luxemburg uit. Das tenminste niet heel ver rijden 😉

Zondag 17 juni was D-day. Door een lichaam wat toch niet helemaal klaar was voor te veel trainingsarbeid kon ik de laatste maanden helaas niet heel veel trainen, dus mijn verwachtingen waren niet erg hoog gespannen. Een paar keer 2 km zwemmen in de Bosbaan, 1x 90+ km fietsen en met een maximale looptraining van 15km, mag je natuurlijk ook niet te veel verwachten en dus ging ik naar Luxemburg met als doel genieten van een toeristisch rondje. Eenmaal aan de start wil je uiteraard toch wel het uiterste uit jezelf halen ook al is dat tegen beter weten in.

De triathlon van Luxemburg vind plaats in en rond het plaatsje Remich. Gezwommen wordt in de Moezel. Een landstart, waarbij je vlak voor de start in 6 rijen opgesteld wordt en elke 7 seconden 6 mensen weggeschoten worden, met de snelste zwemmers eerst. Echt een fantastische opzet, omdat het eigenlijk nooit echt druk is in het water en je dus heerlijk kan zwemmen. In 29:34 was ik dan ook alweer het water uit. Daarna je fietstas pakken om je om te kleden en snel de fiets op. Eerst gaat het parcours 20km langs de rivier, waar deze keer een lekker windje in de rug stond. De snelheid kwam dus automatisch en zo kan je lekker even inkomen. Helaas na 20km 180 graden keren en 15km tegen de wind in ploeteren. Best bits en dan was ik niet de enige die dat vodn want er werd behoorlijk wat gestayerd. Na 35km moesten we rechtsaf een klim van 2km a 8% bedwingen. Bovenaan stonden ongeveer 40 stayeraars bij de eerste penaltybox en, dat moet ik eerlijk toegeven, dat was best een fijn gezicht. Vervolgens moesten we zo’n 45km door het glooiende landschap met meestal tegenwind door de lokale dorpjes. Zoals gezegd was de trainingsarbeid er een beetje bij ingeschoten dus na 45km op de fiets begon ik al best wel zware benen te krijgen. Ik heb dus maar een versnellinkje teruggeschakeld en ben iets meer van de omgeving gaan genieten. Best lastig als de betere fietsers, maar slechtere zwemmers 😊, je inhalen alsof je achteruit fietst. De laatste 10km was gelukkig weer langs de rivier met grotendeels wind mee, dus daar kon ik weer wat vaart maken en toch me niet te veel pushen want er moest nog een halve marathon gelopen worden. Met een tijd van 2:46 en een gemiddelde van 32,4 km/u ben ik achteraf mega tevreden.

Bastiaan is een stuk betere fietser, maar omdat ik een betere zwemmer ben en daardoor ook eerder gestart was, had hij mij niet ingehaald op de fiets, wel virtueel, maar zat hij me inmiddels wel op de hielen. We zagen elkaar darom in de wisselzone, dus konden we elkaar nog even aanmoedigen. De halve marathon ging over 4 rondjes waarbij je heen en weer loopt langs de rivier. Niet een heel spannend parcours maar wel leuk voor onze vriendinnen die ons zo meerdere keren langs zagen komen. Ook konden we zo elkaar af en toe nog even een hard onder de riem steken (en uiteraard de verschillen meten 😊).

Amber

Tijdens het had ik het echt best wel zwaar maar doordat ik al meerdere marathons gelopen heb, weet ik dat de pijn pas weg gaat als je over de finish bent. Toch heb ik nog tweemaal een stukje moeten wandelen, maar ook hier heb ik me wederom verbaasd met een tijd van 1:42. Hier had ik van tevoren dik voor getekend en zeker ook voor de eindtijd van 5:06. Een zware triathlon maar als nog smaakt het naar meer. Wanneer gaan we weer, Bassie?!

 

P.s. O ja, Amber was er ook nog

Groetjes,

Frits

Uitslagen Luxemburg

Post Author: Matthias