Season’s kickoff Teamtriathlon Enschede

Op zondag 13 mei jl. vond voor de ASU teams de start van het triathlonseizoen plaats met de teamtriathlon van de UT Twente in Enschede. Een aantal oudgedienden kenden deze wedstrijd nog uit het verleden als individuele kwart afstand waarbij de nestor van de club, Rick Verbree, zelfs tot 1989 terug moest gaan voor zijn eerste deelname. Geradbraakt na een nacht op een hotelkamer proberen in slaap komen naast een doorgewinterde en hardnekkige snurker stond ondergetekende om half 9 ‘s ochtends op de campus van de universiteit.

Bijzonder aan deze wedstrijd was dat op dames 1 na alle ASU ’11 teams van start gingen en dat het met recht een almost super sunday te noemen was. Ten opzichte van vorig jaar hebben we twee nieuwe teams, heren 3 en dames 2 welke zijn samengesteld uit (zeer) ervaren triathleten en rookies. Voor beide teams was deze wedstrijd de vuurdoop.

Door middel van een super sprint afstand in het ochtendblok (175m – 8km – 2,3km) welke individueel afgelegd moest worden klasseerde ieder team zich voor het middagblok dat bestond uit een 1/8e afstand die je als team moest volbrengen. Hierbij bepaalde de drie beste uitslagen per team het start verschil in de middag. Deze opzet zorgde ervoor dat alle ASU’ers in de ochtend volle bak moesten er zo voor te zorgen dat ze ook in de middag een goede uitslag konden neerzetten.

Zigzaggend zeven banen afleggen, een steile trap afdalen, de goede uitgang van de wisselzone vinden, een bochtig fietsparcours afleggen en tenslotte lopend hopen dat je de laatste ronde niet zou missen zorgde voor de volgende uitslagen:

heren 1 (Hessel, Peter, Bas en Jurjen) – 10e in de 2e divisie
heren 2 ((Merijn, Roald, Maurtis, Rick) – 8e in de 4e divisie
heren 3 (Frits, Ryan, Dennis, Hans) – 15e in de 4e divisie
dames 2 (Annelies, Esther, Marre, Annemiek) – 19e in de 2e divisie

Waren we allemaal blij? Niet perse, er was ruimte voor verbetering op individueel vlak zoals beter sturen in de bochten, sneller wisselen en niet twijfelen bij de loopronde. Toch was er ook wat onduidelijkheid over de waargenomen tijden, klopte deze wel dames en heren van MyLaps?

Na de ochtendserie een pauze van ruim twee uur. Even naar het hotel om te liggen, of gewoon een schaduwplekje opzoeken om je te beschermen tegen de felle zon en refuelen voor de teamstart in de middag. Ondertussen werd de teamtactiek besproken want die is van wezenlijk belang in een teamwedstrijd. Wie neemt welke positie in, welke commando’s spreken we af, wie levert extra of offert zichzelf misschien wel op ten bate van het eindresultaat?

Voor we er erg in hadden sloeg het klokje kwart voor twee en moest het eerste ASU team, heren 3, van start, kort daarop gevolgd door heren 2. Wat opviel was dat het niet eenvoudig blijkt om ’s ochtends flat out te gaan en dan dik twee uur later weer opnieuw. Tijdens het zwemonderdeel sloeg de verzuring reeds toe bij enkele van onze atleten. Het mooie aan dit soort momenten is dat hier de echte teamgeest om de hoek komt kijken en dat de snelle zwemmers het ontstane gat gebruiken om snel uit het water te klimmen en hun achteropgeraakte teamgenoten uit het water te tillen om vervolgens aan het fietsen te beginnen. Wie denkt dat het daarna met de kramp en verzuring wel klaar was heeft het mis, deze kwamen tijdens het fietsen keihard terug wat ervoor zorgde dat beide heren teams met drie man aan het looponderdeel moesten beginnen. Dit was bij heren 2 overigens onderdeel van de teamstrategie.

De eindstand: heren 2 1.04,45 (voorlopig) 9e, heren 3  1.07,43 – 16e. Over de uitslag wordt nog gecorrespondeerd met de organisatie want die strookt niet met de door ons zelf gemeten eindtijd.

Voor heren 1 en dames 2 eindigde het Twents triathlonavontuur bij de individuele ochtendserie. De hitte van de afgelopen dagen en ook zondagochtend zorgde ervoor dat onweer roet in het eten gooide en de organisatie besloot na de start van de heren derde divisie alles uit voorzorg af te lassen.

Terugkijkend op het weekend concluderen we dat we ons als ASU11 mooi gepresenteerd hebben, de UT triatlon een hele aantrekkelijke en goed georganiseerde wedstrijd is, een aantal ASU’ers individueel zeer sterk gepresteerd hebben en dat we een aantal belangrijke lessen hebben getrokken voor de volgende wedstrijd. We zijn niet helemaal tevreden over de tijdswaarneming door MyLaps en het feit dat teams uit hogere divisies nu in een lagere divisie konden starten maakte dat het rook naar competitievervalsing.

Volgend jaar weer?? Zeker weten!

Post Author: Matthias